Salt la conținutul principal
Versiune Romana           Versiune Engleza          
Situaţia hidrologică în timp real
Hărți de hazard și risc
Situația hidrologică zilnică
Volume lacuri zilnice
Fenomene de iarnă
Fazarea Proiectului WATMAN
WATMAN II - Consultarea Pietei
Proiect D.I.A.N.A
Proiecte de acte normative
Contact
Comunicate presa
  
Se începe căutarea
 

Glosar de termeni : Piatra

Directiva Cadru Strategia pentru Mediu Marin 2008/56/CE
Directiva Nitrati
Mecanism Economic
Exploatarea lucrărilor hidrotehnice
Inspecţia apelor
Investiţii
Consultarea publicului
Revista "Hidrotehnica"
Revista presei
Galerie
Posturi-concurs

Termen

Piatra

Definitie

PIATRA este unul dintre materialele care se intrebuinteaza cel mai frecvent in alcatuirea lucrarilor de regularizare de albiii la imbracaminti si consolidari de maluri ca straturi de egalizare si filtre, ca piatra pentru incarcarea materialului lemnos, la masive de anrocamente, la zidarii,etc. Piatra naturala buna pentru constructii poate proveni din diferite roci sedimentare, metamorfice sau eruptive; nu se recomanda utilizarea calcarelor poroase, a gresiilor slabe, a marnelor etc. care sunt gelive.
Piatra se utilizeaza sub diferite forme: piatra de rau (pietris ) cu dimensiuni 20-70mm, bolovani de rau cu dimensiuni>70mm, piatra bruta asa cum rezulta din cariera (blocuri naturale, anrocamente), piatra sparta, piatra cioplita (moloane, calupuri, piatra de talie),etc.
 Calitatile si dimensiunile necesare ale pietrei depind de pe care il indeplineste in lucrare, de caracteristicile hidrologice ale raului, de mijloacele de exeutie a lucrarilor. Astfel, piatra care se utilizeaza deasupa etiajului, trebuie sa fie compacta, dura, negeliva si sa aiba o greutate specifica aparenta  mai mare de 2tf/m3. Piatra care se asaza sub nivelul de etiaj nu trbuie sa se inmoaie sau sa fie atacata de agentii agresivi din apa. Greutatea pietrei atunci cand este asezata in curentul de apa, se stabileste in functie de viteza apei, asa fel incat sa nu fie antrenata.
Este indicat ca pentru anrocamente sa se prefere piatra bruta, in locul bolovanilor de rau care au o stabilitate mai redusa, datorita faptului ca au muchiile rotunjite.
Titlul Proiectului:
WIMS-Investment supporting the information system and database for water management

Proiect Phare Numărul:
EuropeAid/122966
/D/SUP/RO
Contract no:
RO/2005/017-553.03.03.03.01