Salt la conținutul principal
Versiune Romana           Versiune Engleza          
Situaţia hidrologică în timp real
Hărți de hazard și risc
Situația hidrologică zilnică
Volume lacuri zilnice
Fenomene de iarnă
Fazarea Proiectului WATMAN
WATMAN II - Consultarea Pietei
Proiect D.I.A.N.A
Proiecte de acte normative
Contact
Comunicate presa
  
Se începe căutarea
 

Glosar de termeni : Materialul lemnos

Directiva Cadru Strategia pentru Mediu Marin 2008/56/CE
Directiva Nitrati
Mecanism Economic
Exploatarea lucrărilor hidrotehnice
Inspecţia apelor
Investiţii
Consultarea publicului
Revista "Hidrotehnica"
Revista presei
Galerie
Posturi-concurs

Termen

Materialul lemnos

Definitie

MATERIALUL LEMNOS se utilizeaza sub forma de : lemn rotund (tarusi, pari, piloti), semirotund (longrine, moaze), cioplitura, cherestea (scanduri, dulapi); mai frecvent se utilizeaza produsele secundare lemnoase (crengi,nuiele, etc.). In unele cazuri se utilizeaza si arbori intregi (brazi, salcie) la apararea malurilor. Soiurile de arbori frecvent folosite sunt rasinoasele (molid brad, pin) sau foioasele (stejar, salcam, ulm). Pentru nuiele soiurile cele mai indicate sunt: salcia, rachita rosie si mlajele care prin radacini foarte usor. Se pot utiliza penru nuiele si unele soiuri de foioase ca de exemplu: plopul, aninul, alunul, mesteacanul.
 Nuiele care se intrebuinteaza la confectionarea fascinelor, a impletiturilor de garduri, a cleionajelor, etc., trebuie sa fie fara multe ramuri, rezistente, drepte si flexibile. Lungimea minima a nuielelor trebuie sa fie de 2m, putand ajunge la 5-6m, iar diametrul la capatul gros de 1-4cm. Cand nuielele se utilizeaza pentru lucrari care nu sunt permanent inundate si trebuie sa lastareasca, se recolteaza toamna sau inarna.
 Nuielele astfel recoltate sunt mai rezistente decat cele recoltate primavara sau vara, deoarece au seva mai putina (seva favorizeza). Frunzele trebuie sa fie indepartate deoarece favorizeaza putrezirea nuielelor.
La lucrarile de regularizare de albie cu caracter provizoriu sau la lucrari care stau in permanenta sub nivelul apei, recoltarea nuielelor se poate face si primavara si vara. De asemenea in aceste cazuri nu se indeparteaza frunzele. Nuielele si crengile care se recolteaza din lastarisuri, zavoaie, sau paduri se pastreaza in stive, in locuri ferite de soare si acopera cu frunze si crengi, pentru a se usca.
Titlul Proiectului:
WIMS-Investment supporting the information system and database for water management

Proiect Phare Numărul:
EuropeAid/122966
/D/SUP/RO
Contract no:
RO/2005/017-553.03.03.03.01