Salt la conținutul principal
Versiune Romana           Versiune Engleza          
Situaţia hidrologică în timp real
Hărți de hazard și risc
Situația hidrologică zilnică
Volume lacuri zilnice
Fenomene de iarnă
Fazarea Proiectului WATMAN
Anunt Watman
Proiect D.I.A.N.A
Proiecte de acte normative
Contact
Comunicate presa
  
Se începe căutarea
 

Ziua Mondiala a Apei

Directiva Cadru Strategia pentru Mediu Marin 2008/56/CE
Directiva Nitrati
Mecanism Economic
Exploatarea lucrărilor hidrotehnice
Inspecţia apelor
Investiţii
Consultarea publicului
Revista "Hidrotehnica"
Revista presei
Galerie
Posturi-concurs

 

 

ZIUA MONDIALĂ A APEI

22 MARTIE 2011

Dragi colegi,

Doamnelor și domnilor,

 

Pentru Administraţia Naţională „Apele Române”, Ziua Mondială a Apei a devenit deja o cutumă și un prilej anual de celebrare a acestei zile, deși, pentru noi, gospodarii apelor, este în fiecare zi Ziua Mondială a Apei.

Reunite sub sloganul „Apă pentru orașe. Răspunsuri la provocările urbane”, națiunile doresc să atragă atenția asupra unui fenomen îngrijorător: populația orașelor crește mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă din orașe. În acest an, de Ziua Mondială a Apei, este prima dată în istoria omenirii când cea mai mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe: 3,3 miliarde de oameni şi aceasta continuă să crească într-un ritm alarmant.

Conform statisticilor mondiale, în fiecare secundă, populația urbană crește cu două persoane. În fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraș. 27% din populația urbană din lumea întreagă nu beneficiază de sisteme de alimentare. În fiecare an, între 250-500 mc de apă potabilă se risipesc fără rost în marile orașe de pe glob. Dacă această cantitate de apă nu s-ar mai risipi, încă 10-20 milioane de oameni ar avea apă de băut în marile orașe din lumea întreagă. În România, cerința de apă la nivelul anului 2011 a scăzut de aproape trei ori față de anul 1990, de la 20,4 mld mc la 7,70 mld. mc, datorită reducerii activităților din industrie și agricultură, dar și a scăderii cerinței de apă la nivelul populației.

În fiecare zi, două milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate în cursurile de apă din lumea întreagă. Unul din patru locuitori ai orașelor de pe glob nu au acces la instalații sanitare adecvate. În România, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la stațiile de epurare este de 43,24%. Suma alocată până în prezent pentru astfel de lucrări este de 4 miliarde euro.

Relaţia dintre om şi viaţă, dintre accesul la apă şi sănătatea vieţii unui om, a unei familii, a unei comunităţi sau a unei societăţi este vitală pentru dezvoltarea unei națiuni. Ea vorbeşte de modul în care această naţiune s-a comportat faţă de apă de-a lungul istoriei sale şi, în acelaşi timp, o responsabilizează în prezent şi în viitor să ducă o politică adecvată, prin conservarea şi protejarea resurselor de apă, prin politici durabile de gospodărire a apelor. 

Încă din copilărie, fiecare dintre dumneavoastră a învățat că apa este sursa vieții. La rândul nostru, am transmis acest mesaj în familiile noastre, ca o moștenire ce trebuie păstrată și respectată ca atare. De Ziua Mondială a Apei, vă încurajez și vă susțin să transmiteți acest mesaj colaboratorilor dvs, copiilor și semenilor dvs:

 

Apa este o avuție care trebuie gospodărită cu grijă, atât pentru noi, cât mai ales pentru viitorul copiilor noștri.

 

 

 

 

 

Ing. DÁVID Csaba

Director general,

 

Titlul Proiectului:
WIMS-Investment supporting the information system and database for water management

Proiect Phare Numărul:
EuropeAid/122966
/D/SUP/RO
Contract no:
RO/2005/017-553.03.03.03.01